fbpx

Bewegen voor je mentale gezondheid.

Sporten wordt vooral gezien als een manier om het lichaam slank en fit te houden, maar nog belangrijker het is ook van invloed op onze mentale gezondheid. Prof. dr. Wiepke Cahn, hoogleraar lichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen aan de Universiteit Utrecht, houdt zich bezig met de effecten van bewegen en sporten op het geestelijk welbevinden, en wij binnen Fierce & Fit sluiten ons hierop aan.

Op de korte termijn zorgt beweging ervoor dat je meer neurotransmitters en endorfine aanmaakt, waardoor je je beter voelt. Op de lange termijn versterkt beweging de wittestofbanen in de hersenen, waardoor ze meer informatie doorsturen. Vroeger dachten we dat hersenen onveranderlijk waren, maar nu weten we dat ze ‘krimpen’ naarmate we ouder worden. Met beweging kun je dit proces beïnvloeden en bijvoorbeeld nieuwe zenuwcellen aanmaken, wat het geheugen verbetert. Bewegen brengt niet alleen chemische processen op gang, het heeft ook psychologische effecten. Als het lukt om te gaan sporten, voel je dat je goed voor jezelf zorgt en ben je tevreden over jezelf. Door met anderen te sporten, heb je meer sociale contacten en kom je uit je isolement. Je krijgt ook meer contact met je lichaam, je schaamt je minder en krijgt een beter lichaamsbeeld.”


Houdt de stress of overbelasting lang aan, dan kan dat leiden tot een burn-out. Om die te voorkomen is het zaak om in beweging te komen of te blijven. Als je eenmaal een burn-out hebt, is het lastiger om te starten met bewegen. Dat geldt helemaal voor mensen met een psychische ziekte. Bij hen wordt bewegen ingezet als interventie en behandeling en zij krijgen hulp om weer in beweging te komen. Of je nu incidenteel gestrest bent of een zwaardere psychische aandoening hebt, beweging is altijd goed.”

Heb jij moeite om uit je isolement te komen, wil jij wel maar weet je niet hoe of wil jij in (opnieuw) in beweging komen of wil jij wil werken aan jouw mentale weerbaarheid?
Neem vrijblijvend contact met jou op en staan graag voor jou klaar om de eerste stap naar mogelijkheden te maken.

Je staat er bij ons niet alleen voor, klik op contact opnemen en wij staan voor je klaar.
Contact opnemen.