Een specialisatie binnen de fitness waarvan de personal trainer hoopt dat ’ie meer voeten in de aarde krijgt, is powerliften. “Voor  Trainingen zijn allesbehalve eentonig, er komt veel meer aan bod dan alleen de squat, bench press of deadlift. Verwacht veel technische training.

Oorsprong

Powerlifting begon aandacht te krijgen in de jaren 50 en 60 toen krachtsporters met zwaardere gewichten wilden gaan werken dan met de gebruikelijke 3 Olympische onderdelen, het trekken, stoten en drukken (het drukken werd in 1972 geschrapt, omdat het teveel rugblessures veroorzaakte). In 1964 werd het eerste nationale powerliftkampioenschap gehouden in York, Pennsylvania. 

Regels

De regels in powerlifting zijn relatief eenvoudig: drie pogingen bij de squat, het bankdrukken en deadliften in een standaardwedstrijd. Of een wedstrijd waarbij een enkel onderdeel wordt gehouden (bankdrukken of deadlift). Elke poging is zwaarder dan de eerste, en de maximale poging bepaalt wie de winnaar wordt. 

Wat

Je ziet heel verschillende fysieken over de verschillende gewichtscategorieën. Powerlifters die ondersteunende pakken of pols- en kniebanden gebruiken heten ‘equipped’ en powerlifters die daar geen gebruik van maken heten ‘raw’ lifters.  Tegenwoordig neemt de populariteit van het ‘rauwe’ liften weer wat toe.

Bij fierce and Fit bent u aan het juiste adres voor training en begeleiding omtrent Powerlifting u wordt bijgestaan door een gecertificeerde KNKF Powerlift instructeur.