fbpx

Gastroschisis en Neuropsychologische ontwikkelingen

Gastroschisis:

Dit is een aangeboren defect van de buikwand dat zich rechts van de navel bevindt.

Neuropsychologisch ontwikkelingen van kinderen met Gastroschisis kan er geconcludeerd worden dat die naarmate deze kinderen ouder(basisschool leeftijd) worden slechter verlopen dan gezonde kinderen. En dat speciaal onderwijs vaker wordt geรฏndiceerd bij kinderen met Gastroschisis.

(door problemen in de ontwikkeling van het kind zoals hechtingsproblematiek, gedraging uit het Autisme spectrum en dergelijke.)

Er is aangetoond dat dit al kan ontwikkelen in de prenatale en embryonale fase( stressvolle zwangerschap o.a.).

En dat het lijkt dat het multifactorieel is en suggereert dat het herhalingsrisico verhoogd is. Gelukkig is het de afgelopen drie decennia de medische hulp aanzienlijk verbeterd en daardoor de overlevingskansen ook.
Dit is naast de reeds bekende informatie dat omgevingsfactoren(jong zwangerschap-roken-sociaal economische omgeving) ook een rol kan spelen.

Daarnaast zijn wij aan het uitzoeken in hoeverre pijnprikkels van de embryo een bepalen factor kan zijn voor deze prikkelverwerkingsstoornis, omdat ik van mening ben dat het embryo zijn buik wat ongeveer rond de 9e week zou moeten sluiten,pijn kan ervaren met als voorbeeld een open schaafwond waar wind last komt voelt ook niet prettig.

Wij zijn nu acht jaar achter de schermen aan hetย  onderzoeken en feitelijk is er nog geen goede back-up voor deze kinderen op begeleiding en nazorg-traject.
Dus naast het medisch traject ook op het gebied van Coaching, Beweging en Voeding i.c.m. kind-ouder relatie.*

Met onze expertise en de hulp van onderzoekers en professors hoop ik dit wel voor elkaar te krijgen zodat deze kinderen en ouders sneller/beter begeleid kunnen gaan worden, omdat ik merk dat het nog te onbekend is voor de meeste zorg proffesionals.

*ย geldt niet alleen voor Gastro-kinderen maar ook andere kinderen en gezinnen die bijzonder zijn, en goede ondersteuning en begeleiding zoeken.

Heb je vragen of wil je meer weten stuur ons dan een mail.

Robby en Jessica.